Cześć, wiem, że to dość kontrowersyjny temat i nie popieram piractwa, ale co myślicie o ściąganiu płyt mp3 z neta? Ja osobiście, nie mam nic przeciwko, ale jeżeli jest to tylko, gdy nie da się już płyty kupić (prócz allegro/ebay) lub gdy chcesz wiedzieć, że warto wydać te załóżmy 3 dyszki. Czasem lepiej kupić jakiś fajny klasyk za tą samą cenę, niż kupić chujową nową płytkę lub na odwrót lepiej kupić coś, co jest nowe i się tym jarasz, niż to co Ci kumple polecili, bo to oldschool, klasyk i płyta-orgazm, a dla Ciebie to syf. Jakie jest wasze zdanie?
Jeżeli ktoś się zajara to prędzej czy później będzie chciał wesprzeć artystę, chociażby kupując jego album. Jak dla mnie ściąganie mp3 daje właśnie taką możliwość sprawdzenia albumu, a dopiero potem podjęcia decyzji czy wspierasz rapera czy nie.
"Łatwo się wytłumaczyć, że to drogie, ale tak naprawdę można dostać używane albumy w świetnym stanie za 30 zł."
Co do tego to pięknie to powiedziałeś bo wg mnie to 100% prawdy

Wielcy osiedlowi napinacze, reprezentanci hip-hopowej kultury ściągają mp3 i te trzy dyszki zamiast wydać na oryginał, który wg mnie o wiele lepiej słucha (niby kradzione lepiej smakuje...) to wydaję na gieta...to dla mnie jest przykre; )
"Jak na razie nie mam za bardzo kolekcji oryginałów, ale będę na pewno stopniowo kupował."
Co do tego, to mam to samo, nie posiadam ogromnej kolekcji (10+- oryginałów na 13 lat słuchania rapu), jednak staram się naprawić ten błąd

Ja ściągam bo nie mam na wszystko kasy, ale jak mam kasę to kupują.
Cóż ja piractwa nie popieram .Lepiej kupować oryginalne płyty . Jednak jak każdy z Was wolę pobrać najpierw album , zanim go kupię .Ja posiadam w domu piraty , jednak nikomu ich nie udostępniam , więc nie jest to chyba w moim przypadku przestępstwem ???
Nie ma takiej możliwości żeby kupić tyle płyt, więc trzeba ściągać, bo kasy z dupy sobie przecież nie wyjmuje

Dokładnie . A poza tym pobieram sobie jeszcze na mp3 . Pozdrawiam
Ale niektórych płyt po prostu nie da się kupić, wtedy jest jedno wyjście-Download.
Nie ma płyty, której się kupić nie da;p
uwierz mi są