G-funk.eu forum

Pełna wersja: Najbardziej charakterystyczny styl produkcji
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Kto wg Was ma najbardziej charakterystyczny styl produkcji? Czyje produkcje możecie poznać od pierwszych sekund kawałka?

U mnie pierwszy producent, o którym pomyślałem, to Battlecat - jego trademarkowych dźwięków nie da się pomylić z nikim innym.

Producent nieznany pewnie większości forum czyli DJ PMX, połowa japońskiego duetu DS455 to drugi przykład. Jego styl samplowania i tworzenia melodii jest bardzo charakterystyczny.

Dosyć łatwo można było też poznać w latach 90. produkcje Dr. Dre.

Starsze produkcje Warrena G też były unikalne i bez problemu można było poznać, że to właśnie on za nimi stoi.

Dodałbym też Courtneya Brancha & Tracy'ego Kendricka czyli ludzi odpowiedzialnych za produkcje na albumach Lil 1/2 Deada - są bardzo charakterystyczne, czego dowodem jest zresztą to, że oba albumy tego rapera niewiele się różnią pod względem stylu produkcji.

Innych producentów już bym tak łatwo nie wymienił i nie mógłbym określić ich stylu jako bardzo unikalny.

Jakie są Wasze propozycje?

Rozruszajmy ten dział o producentach hehe.
Świetny temat.

Z pewnością najbardziej charakterystycznym i unikatowym stylem może popisać się Battlecat. Jak już Marcin powiedział jego stylu nie można pomylić. Smile

Kolejnym producentem jest DJ Quik, ma swój rozpoznawalny styl. Szczególnie rozpoznać można produkcje David'a po ułożeniu perkusji oraz często bogatej aranżacji (gitary, klawisze itp.).

Produkcje Warren'a G z lat 90'tych. Tłuste basy, gitary, charakterystyczne leady i zawsze te same hi-haty. Smile

Poza tym znajdzie się jeszcze kilku producentów takich jak: QDIII, Ant Banks, Dr. Dre...
O DJ Quiku też myślałem, ale jednak wtedy uwzględniłbym tylko te jego stare produkcje, bo później (tak od Balance & Options) stały się mniej charakterystyczne. W tych najbardziej funkowych utworach od razu można było usłyszeć brzmienie Quika i z tym się zgadzam.
Najbardziej charakterystyczny styl produkcji ma moim zdaniem Johnny 'J' - poniewaz jest to jedyny obok Battlecata producent, ktory nie kombinowal nic ze swoim brzmieniem i na przestrzeni lat nie zmienil pewnych obecnych od zawsze w jego produkcjach m.in. charakterystycznej perkusji i cykaczy dzieki ktorym od razu idzie poznac jego bity..
Battlecat i oczywiście Dre w czasach Death Row robił charakterystyczne podkłady.
Jak dla mnie bardzo charakterystyczny jest DJ Premier. Może nie jest zwiazany z G-Funk'iem, ale napewno jest godny uwagiSmile
Ok, ale to jest dział i temat tylko dla g-funkowych producentów.
Ostatnio zwróciłem uwagę na DJ Glaza który jednak nadaje wyjątkowego brzmienia utworom Foesum. Porównując np z tym nowym LAR
Dla mnie swój styl mają K-Lou,Mike Mosley czy G-Man Stan,zawsze można poznać ich produkcje Tongue,mają swój styl którego trzymali się w latach 90'.
Przekierowanie