G-funk.eu forum

Pełna wersja: Run-D.M.C
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Skład:
* Joseph Simmons (Run)
* Darryl McDaniel (D.M.C.)
* Jason Mizell (Jam Master Jay)

Trzech przyjaciół założyło grupę zaraz po ukończeniu szkoły średniej. Wydany w 1983 roku pierwszy singel tria It's Like That/ Sucker M.C.'s był zupełnie niepodobny do muzyki rap nagrywanej w tym czasie. Singel został okrzyknięty pierwszym nagraniem "nowej szkoły" hip-hop. Jego oryginalność polegała nie tylko na użyciu mocnych bębnów i śmiałości tekstu, ale również na niespotykanej dotąd technice rymowania: Run kończył linijki zaczynane przez D.M.C. i na odwrót.

Gdy w 1985 roku ukazał się drugi album grupy pt. King of Rock, grupa stała się najbardziej znanym i wpływowym zespołem hip-hopowym w Ameryce. Jak sam tytuł albumu wskazuje, w utworach słychać ciężkie rockowe gitary. Następną płytę, "Raising Hell", poprzedził singel "Walk This Way" - cover utworu Aerosmith. Członkowie Aerosmith, Steven Tyler i Joe Perry wzięli udział w nagraniu, a piosenka stała się największym hitem RUN-D.M.C., nie tylko wśród fanów hip-hopu, ale również wśród miłośników rocka.

Jam Master Jay został zastrzelony 30 października 2002, Run jest obecnie pastorem i gwiazdą reality show.

Albumy

* Run DMC (1984)
* King of Rock (1985)
* Raising Hell (1986)
* Tougher Than Leather (1988)
* Back From Hell (1990)
* Down with the King (1993)
* Crown Royal (2001)

Kompilacje

* Together Forever: Greatest Hits 1983–1991 (1991)
* High Profile: The Original Rhymes (2002)
* Greatest Hits (2002)
* The Best of Run-D.M.C. (2003)
* Ultimate Run-D.M.C. (2003)
* Artist Collection: Run-D.M.C. (2004)
* Live At Montreux 2001 (2007)

źrodło: wikipedia.pl

Jak dla mnie wyśmienity skład, klasyk, uwielbiam ich słuchać. Jedni z tych którzy zapoczątkowali rap. Kto nie słuchał radzę się zapoznać z albumami, szczególnie z 80 lat. Do tego Run ma dobre show na MTV.
My Adidas King of Rock it's Tricky to jest to Run DMC jest zajebiste w cycki Wink
Jedna z moich ulubionych grup, najbardziej chyba Runa lubie Smile Ich debiut to dla mnie mistrzostwo!
Mi tam te Old Schoolowe klimaty nie podchodzą i jak już to coś z tych ich późniejszych płytek, najbardziej podobało mi się Tougher than leather
ich stare gówno jest najlepsze a te nowsze są dla mnie gorsze.
Raising Hell miażdży Smile
co tu dużo mówić LEGENDA Rapu
Chyba legendy ;p
Klasyka przez duże K. Ostatnio się mocno jaram, obczajcie sobie ten kawałek, kurde to jest spust Tongue
GTA Vice City się kłania ;D
Stron: 1 2 3
Przekierowanie