Capone-N-Noreaga (C-N-N w skrócie) - duet raperów ze wschodniego wybrzeża USA, a dokładniej Queens - dzielnicy Nowego Jorku. Capone (Kiam Holley, urodzony 8 lutego 1977, i Noreaga ( Victor Santiago urodzony 6 września 1977). Poznali się w 1992 roku w więzieniu na dyżurze w kuchni. Obydwaj raperzy jak wielu czarnoskórych Amerykanów, nie mieli łatwego życia. W 1996 roku podpisali umowę z mało sławną wytwórnia muzyczna o nazwie Penalty Records. Pierwszym singlem był "Illegal life". Potem zaczęła się współpraca z Mobb Deep, którzy razem zrobili kawałek LA.LA. W 1997 roku wydają album zatytułowany The War Report. Za produkcje odpowiedzialni byli EZ Elpee, Buckwild, Marley Marl oraz Tragedy Khadafi. Płyta miała bardzo hardcorowe brzmienie oraz po części była underground'owa, co powodowało, że była przeznaczona, jak to mówił Capone wraz z Noreaga, dla ulicy. Gdy płyta miała wyjść Capone idzie do więzienia, za złamanie zwolnienia warunkowego, oraz nielegalnego posiadania broni.
Dyskografia
1996: Illegal Life / Stick You / L.A., L.A. (EP)
1997: Bloody Money (EP)
1997: Capone Bone (EP)
1997: Closer (Sam Sneed Version) (EP)
1997: T.O.N.Y. (Top Of New York) (EP)
1997: War Report
2000: Phone Time / Bang Bang (EP)
2000: The Reunion
2000: Y'all Don't Wanna / Invincible (EP)
2001: Invincible (EP)
2003: Anything Goes / Top Shotter (EP)
2003: Double Drama
2003: Hood Money / What's Ya Name (EP)
2003: People Know (La La La) (EP)
2004: Hey Y'all / Back When (EP)
2009: Channel 10
Sory, ale nie wiedziałem z jakiego on miasta pochodzi, więc umieściłem w Inny "Rap", mógłbyś mi rozjaśnić umysł i podać miasto jego pochodzenia ? Z góry dzięki ;]
shame on u Tobi - jesli nie wiesz skad jest NORE pewnie z tego samego miasta co CNN , a wracajac do samego Noreagi no to najbardziej mi podchodzi jego debiut - N.O.R.E. a reszte to tak wyrywkowa raczej sprawdzilem .
Wiem i się wstydze, wpisuję w góglach "Nore" to mi wyskakuje "Nero" (;D), na wikipedii nie widzę nigdzie msc. zamieszkania czy urodzenia,ale mam jest, na jego maj spejsie jest napisane "New York", dobra sory ;P
stary mogłes zapodac razem nore i capone
chłopaki wydali zajebisty album THE WAR REPORT
Capone-n-Noreaga (C-N-N) to duet z Queensbridge dzielnicy Nowego Jorku. Zespół tworzy Capone (Kiam Holley, 1976) oraz Noreaga (N.O.R.E). ( Victor Santiago, 1976).
W 1992 roku członkowie zespołu poznali się podczas spełniania dyżuru w kuchni więzienia w Collins Correctional Facility w Nowym Jorku. Po wyjściu zostali raperami przyjmując ksywki po słynnych gangsterach.
W 1996 r podpisali swoj pierwszy kontrakt muzyczny z penalty records i wydali swój pierwszy zajebisty album rok pozniej
track LA LA (zajebisty mix jest tego kawalka)namieszał bardzo miedzy wschodem a zachodem
Płytę wyprodukowali EZ Elpee, Buckwild, Marley Marl i Tragedy Khadafi,
podczas gdy album był skonczony capone trafia do wiezienia za nielegalne podiadanie broni
w 1999 r capone opuszcza wiezienie i razem z noreaga wypuszca rok pózniej reunion
na bitach min. L.E.S., Alchemist, DJ Premier, EZ Elpee czy Havoc. Gościnnie możemy usłyszeć: Complexions, foxy Brown, Nas, Mobb Deep, Final Chapter.
w 2001 przystąpili do Def Jam'u. W tym samym roku zaczęły się ponowne problemy Capone'a z prawem. Został on aresztowany na lotnisku w Nowym Jorku za posiadanie marihuany. Do dnia dzisiejszego pojawiły się tylko dwa krążki duetu. Każdy z nich nagrał także solowe płyty.
Solowe płyty Noreage:
- N.O.R.E. (1998)
- Melvin Flynt - Da Hustler (1999)
- God's Favorite(2002)
- 1 Fan a Day
- N.O.R.E. y la Familia...Ya Tú Sabe (2006)
- Noreality (2007)
Solowe płyty Capone:
- Pain, Time & Glory (2005)
- Menace 2 Society (2006)
CNN
-the war report 97
-reunion 99
solowo nore mi średnio podchodzi z wyjatkami ma jakies wzloty
za to war report to miazga niesamowita
w tym roku wyszedl trzeci krazek duetu z QB - Channel 10 , na plycie kilka ciekawych gosci w tym Dogg Pound oraz producentow: oczywiscie Premier, Alchemist, Ron Browz, Havoc, czy Hazardis Soundz.