Eric Wright jr. znany jako Lil Eazy-E (ur. 23 kwietnia 1984 w Los Angeles) to amerykański raper. Jest najstarszym synem "ojca chrzestnego" gangsta rapu Eazy'ego-E. Kiedy Eazy-E zmarł na AIDS jego syn miał 11 lat. Eric urodził się w biednej dzielnicy gangów Crips i Bloods czyli Compton. Wychował się w tym samym domu co jego ojciec, i podobnie jak Eazy-E należy do gangu Kelly Park Compton Crips. Wystąpił w filmie dokumentalnym innego rapera z dzielnicy Compton (The Game'a) The Game Documentary.
Lil Eazy-E jest aktywny na muzycznym rynku od 2005 r., posiada jeden album
Prince of Campton, który wszakże nie został wydany i 3 Mixtape'y : "Compton 4 Life", "This Aint A Game" i "Radio Mixtape"
Informacje zaczerpnięte z wikipedia.pl
Według mnie potomek legendy i pioniera gangsta rapu trochę odstaje od swojego ojca, ma średnie flow, nie ma już tak wysokiego głosu jak Eazy-E, ale bity ma na dobrym poziomie.
Nie przesłuchałem żadnej jego płyty ani Mixtape'u, lecz mam to w planach. Póki co mogę polecić kilka kawałków:
Lil Eazy-E ft. Young Mav & DL & Eazy-E - Me And My Gang
Lil Eazy-E - Get Crackin'
Lil Eazy-E - West Side
Lil Eazy-E - The Know Me
Wg mnie Lil' Eazy jest dobrym raperem i czekam z niecierpliwoscia na jego debiut tyle ze nie wiadomo wlasciwie co sie z nim dzieje od pewnego czasu i co z "Prince Of Compton".
Znam pare osob ktore slyszalo ten album i wszyscy zgodnie twierdza ze jest to zajebista produkcja! Wiadomo ze goscinnie pojawia sie tam m.in. Bone Thugs, Ice Cube, The Game, Akon, T-Pain oraz grupa Kings Of LA - ziomki Lil' E. Bitami zas zajeli sie m.in. Johnny 'J', Timbaland, JR Rotem, Scott Storch, Cool & Dre, Neff-U oraz DJ Toomp. Poza tym w pracach nad albumem pomagaja takze DOC i DJ Crazy Toones wiec zapowiada sie naprawde ciekawie

!
Zamiast Paina i Akona widział bym tam bardziej Dreste, Knocc Outa, czy Mc Rena.
Też wolałbym to trio (Dresta, Knocc Out, czy Mc Ren) zamiast tych auto-tune'owców (tu nic nie musze pisać), cieszy fakt, że na albumie nie będzie Lil Wayne'a i Soulja Boy'a.
Szukałem troche na necie albumu, lecz znalazłem tylko 7 track'owy mixtape (?), jeśli ktoś znajdzie "Prince of Campton" (album) prosiłbym o kontakt ;]
Troche info:
Data wydania The Prince Of Compton jest na razie nieznana. Wiadomo ze obecnie przygotowywany jest film na temat historii NWA i plyta ma sie ukazac w okolicy premiery tego dokumentu lub krotko po nim.
Z kawalkow ktore mialy sie pojawic na albumie do netu wyciekly lub zostaly wypuszczone nastepujace numery:
- What We're Claiming
Produkcja: DJ Toomp
- This Ain't A Game (feat. Bone Thus-N-Harmony)
Produkcja: JR Rotem
- I Got That (feat. Timbaland)
Produkcja: Timbaland
- Letter 2 My Homeboyz
Produkcja: Johnny 'J'
- Gangsta Shit
Produkcja: Cool & Dre
- I'm From Compton (feat. Neff-U)
Produkcja: Neff-U
- That Fire
Produkcja: Scott Storch
Z kawalkow ktorych nie ma w necie a ktore na 100% beda na albumie sa m.in. Money and Power, They Killed You, Shotgun z Ice Cube'm, Hoodshit do ktorego tekst napisal Dre'sta oraz Draggin' z Akonem do ktorego bit wyprodukowal Jason T Miller, producent z labelu Konvict Music. Sposrod tych numerow dostepny jest jedynie snippet instrumentalu Draggin' - jesli ktos jest zainteresowany prosze pisac na PW a przesle linka
PS - Tobi sciagnales przawdopodobnie Promo CD ktore puscilem w zeszlym roku do neta w celach promocji Lil' Eazy'iego, caly album jest niedostepny ale moze wkrotce zrobie jakas wersje Advance

@Mietek23
A gdzie ja napisałem, że ściągnołem ? Tylko znalazłem
Co do krążka, "They Know Me" nie będzie na nim ? To by była niemała strata nie wydać tego track'a ;]
(10-08-2009 13:45:30)Tobi napisał(a): [ -> ]@Mietek23
A gdzie ja napisałem, że ściągnołem ? Tylko znalazłem 
Co do krążka, "They Know Me" nie będzie na nim ? To by była niemała strata nie wydać tego track'a ;]
They Know Me to diss na Game'a. Nie bedzie go na albumie bo raz - jest to stary utwor a dwa - Lil' E i Game zakonczyli ten beef juz jakis czas temu..
No to, że to diss na Game'a to wiedziałem, że zakończyli to niekoniecznie mogłem wiedzieć. No cóż, trudno ;]
Lil' E ma duuuzo lepsze tracki na tym albumie wiec nie bedziesz zalowal kiedy POC sie wreszcie pojawi