Raper urodzony w Tulsa w Oklahomie,w swojej karierze wydał sześc albumów,debiutuje w 1991 roku z albumem Reality,gdzie nagrał osiem kawałków,dwa lata pózniej wydaje drugi album pod tytułem Blame It On Society gdzie jest 13 piosenek,rok pózniej zostaje wydany w Small Town Recordings trzeci jego album pod tytułem Mo Drama gdzie produkcją zajmuje się też The D'kster,na orginalnej płycie jest 19 piosenek,w 1995 roku wydaje już czwarty album Playya 1000 pod tytułem Foe-Da-$Mill$-Ticket gdzie jest 13 kawałków,dwa lata pózniej Playya 1000 wraca z nowym albumem pod tytułem The Forgotten Man,po 10 latach wydaje ostatni jak narazie album w jego karierze pod nazwą 20-20 Vision

,Co o nim sądzicie ?
Jeden z moich ulubionych raperów. Świetne bity, dobry głos i flow, sensowne teksty. Polecam sprawdzić całą dyskografię.
Moje ulubione albumy: Mo' Drama, Foe Da Mill Ticket, 20/20 Vision.
jak dla mnie sredniak,najbardziej podobal mi sie jego ostatni album
Ja nie dawno przesłuchałem jego dyskografie iiiii powiem ze wpadła mi w ucho dobry flow , lajtowy. Przyjemnie sie słucha ; )
zajebiste plytki, uwielbiam taki gfunk - biciki tez niczego sobie, najbardziej lubie Mo' Drama i Foe Da Mill Ticketa. wlansie na Foe Da Mill w Boom-Boom i Straight Lacin wystepuje klientka - Dramma, wie ktos cos o niej wiecej ?? wydala cos ?? a jak nie to gdzie jeszcze udzielala sie ??
Dla mnie cała dyskografia jest bardzo dobra no chyba że jego pierwszy album to taki średniak chociaż nie ma co się dziwić 1991 rok

,dla mnie zajebistymi kawałkami są Dis X Is 4-Ever,A Pound,Sunday Afternoon,The Layback czy All Day Everyday i wiele wiele innych

,dla mnie jest jednym z najlepszych producentów Midwestu.
Warto jeszcze dodać że Playya 1000 był członkiem Small Town Playyas i w 1992 wydał razem z nimi album o nazwie What U Did'nt No 'Bout Life In A sMall tOwn.