Big Punisher lub Big Pun ( Christopher Rios, ur. 9.11.1971 - zm. 7.2.2000 )
Big Pun byl przedstawicielem mniejszosci portorykanskiej zamieszkujacej poludniowy Bronx. Rios rozpoczal swoja kariere w podziemiu Nowego Jorku w latach 80tych, poczatkowo wystepowal jako Big Moon Dawg w zespole Full a Clips Crew. W tym czasie poznaje innego rapera o tych samych korzeniach narodowosciowych - Fat Joe, ktory co dopiero rozpoczyna swoja kariere na scenie w Bronxie. Z tej znajomosci wynika udzial Puna na drugiej plycie Joe: Jealous Ones Still Envy w 1995 roku i obaj rowniez poza scena utrzymuja bardzo dobry kontakt. Rios osiaga rozglos po wydaniu w podziemiu kawalka - I'm Not a Player, nastepnie remix - Still Not a Player z udzialem Fat Joe staje sie pierwszym wielkim komercyjnym hitem. Oba utwory zostaja umieszczone na debiucie plytowym Riosa - Capital Punishment z 1998 roku. Pun dzieki wydaniu tej plyty staje pierwszym latynoskim artystom ktorego krazek osiaga status platyny. Rapera zostaje rowniez czlonkiem grupy Terror Squad, zalozonej przez Fat Joe. W 2000 roku Pun konczy prace nad drugim krazkiem - Yeeeah Baby, jednak nie jest mu dane wydac go za zycia, 7 lutego Rios dostaje ataku serca i umiera. Dwa miesiace pozniej krazek trafia do sprzedazy, glownym producentem plyty jest przyjaciel Riosa - Fat Joe. Rok pozniej wychodzi ostania plyta: Endangered Species, ktora jest zbiorem najwiekszych hitow, udzialow goscinnych jak i nie wydanych utworow.
Dyskografia:
Capital Punishment: 1998
Yeeeah Baby: 2000
Endangered Species: 2001
pierwsza plyta dla mnie swietna, druga tez wsumie ciekawa. dla mnie Pun byl dobrym raperem, choc malo slucham raperow pohodzenia latynoskiego to do jego kawalkow czesto siegam, razem z Fat Joe tworzyli niesamowity duet !!!!
Wielki raper dosłownie i w przenośni, bardzo podoba mi się jego liryka i flow. Płyta Capital Punishment to jedna z najlepszych Wschodnich produkcji a Yeahh Baby za wiele nie ustępuje poprzedniczce. Mój ulubiony latynoski raper prócz Kid Frosta. W dodatku tworzył zajebisty duet z Fat Joe.
Bardzo spoko raper, Capital Punishment to było zdecydowanie jego największe dzieło. Nie słyszałem za dużo płyt z East Coastu, ale z tych co słuchałem to zgadzam się z COP_KILLA, że to jedna z najlepszych wschodnich produkcji.
Jeden z moich ulubionych zawodników, klasyka East coastu, Twinz legendarny kawałek, obydwie płytki trzymają bardzo wysoki poziom

Obok Big L'a i Biggiego najlepszy raper w historii wg. mnie. Pierwsza płyta to mój osobisty klasyk, a kawałek "Still Not A Player" kocham. ; ]
Hej !
Chciałem poruszyć temat jednego z najlepiej zapowiadających się raperów po burzy która przeszła nad g rapem (śmierć Paca i Biggiego)
Mowa o Big Punie. Był Przyjacielem Fat Joe i członkiem Terror Squad.
Zmarł 7 lutego 2000r. na zawał serca i niemożność złapania oddechu.
Pamiętajmy o nim !
W tym temacie podajmy ulubione piosenki Big Punishera.
Moje ulubione to Twinz Deep Cover i Still Not A Player
// Post przeniesiony ze zdublowanego tematu.
Marcin
Wielki człowiek, dosłownie i w przenośni. Kurde, do tej pory nie mogę się nadziwić, jak on tak może rapować tyle czasu bez wdechu, kurna.
No debiucik miodzio, tytułowa nutka mnie rozwala za każdym razem, gdy ją słyszę, chociaż pozostałe 2 albumy nie odstają, kurde, Pun jest jednym z moich ulubionych na wschodzie.
Jak dla to numer 2 jeśli chodzi o East gośc rozwalał , dla wszystkich fanów BigPuna jeśli nie widzieli polecam świeży dokument o nim
http://vidreel.com/human/NTc4ODM5/ bardzo wiele informacji o całym życiu BP dobrze się oglada pamiętam jedną ciekawostke jak Havoc z Mobb Deep opowiadał jak Pun poszedł z jedna z groupies na pokoj i zachwile ona wybiega cos tam oddechu niemoze znalezc ogolnie w szoku , ci sie jej pytaja co sie stalo a ona Pun sie na mnie polozyl buaha cos takeigo jak nie przekrecilem heh Polecam
Haha. Ale koleś ma ulizane włosy. Kawałek spoko