G-funk.eu forum

Pełna wersja: Kam
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6
Gdy pierwszy raz zobaczyłem to forum od razu w oczy rzucił mi się brak biografii Kam'a. Postanowiłem więc krótko opisać go i przybliżyć jego twórczość.

[Obrazek: Kam.jpg]

Kam, a właściwie Craig Miller, urodzony w Sierpniu 1971 roku w Los Angeles. Jest kuzynem innego znanego rapera z West Coast - Ice Cube'a.
Przygodę z rapem rozpoczynał na początku lat '90.
Był tzw. "political rapper" czyli raperem, który w swoich kawałkach wyrażał także treści polityczne.
W kawałku "Keep tha Peace"-jednym z moich ulubionych (z resztą na g-funk'owym bicie)- słychać to szczególnie gdy nawija:
"Stop the killing in the West and the East,
For the sake of all tha homies that's resting in peace!"

W swojej karierze wydał 3 solowe albumy:
Neva Again (1993)
Made In America (1995)
Kamnesia (2001)
Produkcją "Neva Again" zajęły się takie sławy jak DJ Quik, EA-Ski, Warren G i Cold 187um. Płyta zajęła 20 miejsce w rankingu Top R&B/Hip-Hop Albums.

Mimo iż Made In America jest moją ulubioną płytą Kam'a, to ulubionym kawałkiem jest "Still got love 4 um" z Neva Again, który wprowadza
bitem i nawijką w niesamowity stan, który przypomina mi dzieciństwo, aż łezka w oku się kręci.
Zdecydowanie jeden z najgenialniejszych MC w historii. Polecam jego płyty!
Dopiero teraz zauważyłem, że temat jest w złym dziale. Kam robił zdecydowanie g-funk.

A już co do Kama to bardzo lubię jego albumy i chociaż uwielbiam jego drugi album Made In America, to na pierwszym też jest kilka kawałków do których wracam. Najlepsze tracki Kama według mnie to:
Keep Tha Peace - bit, nawijka, refren (mistrzowsko pasują te cuty) i pozytywne przesłanie
Represent - mistrzowski bit, nawijka Dedope'a z Watts Gangstas (ten bit idealnie dla niego pasuje) i piszczała
Nut'n Nice - znowu świetny cut Snoopa w refrenie, bujający funkowy bit
Down Fa Mine - chyba wiadomo dlaczego - idealny bit, gościnnie MC Ren i Dresta, talkbox w refrenie
Way'a Life - od pierwszej sekundy słychać, że to bit Battlecata i do tego ten konkretny refren
That's My Nigga - mocno funkowy bit i spoko piszczała
Pull Ya Hoe Card - wyluzowany podkład!
Trust Nobody - bit, refren, tekst
I tym sposobem wypisałem prawie całe Made In America hahaha.
(23-04-2009 17:00:03)Pitu napisał(a): [ -> ]Produkcją "Neva Again" zajęły się takie sławy jak DJ Quik, EA-Ski, Warren G i Cold 187um. Płyta zajęła 20 miejsce w rankingu Top R&B/Hip-Hop Albums.

Zle jest napisane to nie płyta Neva Again tylko Made In America była pod produkcją tych producentów Wink

O jeśli chodzi o Kama to podoba mi się album Made In America i Neva Again.Bardzo dobre produkcje na Neva Again przeważnie T-Bone'a jeśli chodzi o kawałek Still got love 4 um i podoba mi się kawałek Hang 'Um High,a co do płyty Made In America to najlepsza płyta Kama według mnie,produkcje Battlecat'a,EA-Ski i Big Jessiego na tej płycie są wyśmienite Wink.Mam takie pytanie czy na płycie Made In America został wydany tylko jeden teledysk do kawałka In Traffic ?
bardzo lubie Made In America Tongue dla mnie jedna z lepszych plyt g-funkowych
(04-07-2009 14:01:41)Marcin napisał(a): [ -> ]Represent - mistrzowski bit, nawijka Dedope'a z Watts Gangstas (ten bit idealnie dla niego pasuje) i piszczała

To jest zwrotka z kawałka Watts Riders ^^ ale też dobrze wpadła jego nawijka w beat
Słyszałem tylko jego 2. płytkę i muszę stwierdzić, że elegancka ;] Resztę jakoś na dniach pewnie też sprawdzę.
LP "Neva Again" zostało wyprodukowane m.in. przez DJ Pooh'a i Mr. Woody. Ogółem album jest świetny i z pewnością może zostać zaliczony do klasyków Zachodniego Wybrzeża. Fanom płyty "The Predator" Cube'a czy "Guerillas In Tha Mist" Da Lench Mob napewno spodoba się równie ciężki klimat jak na obydwu wcześniej wymienionych LP'kach.
Moje Top "Neva Again":
- Watts Riot (ft. Ice Cube)- świetny track (produkcja Pooh'a)
- Still Got Love 4 'Um - liryczne mistrzostwo, bardzo klimatyczny kawałek
- Y'all Don't Here Me Dough
- Neva Again
- Peace Treaty

LP "Made In America" zostało wyprodukowane przez najlepszych producentów na Zachodzie: Battlecat, DJ Quik, E-A-Ski, Warren G, Cold 187um. Wg mnie jeden z najlepszych G-Funkowych albumów jakie kiedykolwiek powstały, wszystkie produkcje stoją na bardzo wysokim poziomie, dzięki czemu płyta jest bardzo równa (nie ma słabych stron). Co ciekawe jest to polityczny rap oparty na G-Funku (bardzo rzadkie połączenie).
Moje Top "Made In America":
- Keep tha Peace - utwór niesie głębokie przesłanie, a dzięki świetnej produkcji Warren'a jest jeszcze bardziej refleksyjny.
- Pull Ya Hoe Card - cudowny bit, z ciekawą nawijką Kam'a. Z początku nie byłem przekonany co do tego kawałka, teraz wiem że to jeden z najlepszych na albumie
- Down Fa Mine (ft. MC Ren & Dresta) - po samym tytule i gościach można wywnioskować, iż jest to banger. MC Ren jak i Dresta pokazali w pełni swoje umiejętności na tym tracku
- Trust Nobody - produkcją zajął się Battlecat, piosenka odrazu zaczyna się podobać po pierwszym przesłuchaniu, lirycznie jest jak zwykle bez zarzutu
- That's My Nigga - energiczna kompozycja DJ Quik'a mówi sama za siebie
- Givin' It Up - kolejna energiczna produkcja tym razem od samego Cold 187um'a, który czasami udziela się w piosence
- Nut'n Nice - chillout'owy wałek, dobry na samo zakończenie

Obie płyty z czystym sumieniem mogę nazwać klasykami i polecic każdemu fanowi dobrego rapu z West Coast'u.

Do dorobku zawodowego napewno można zaliczyć również gościnny występ na albumie DJ Pooh'a "Bad Newz Travels Fast", nagrał tam kilka kawałków w tym diss na Ice Cube'a pt. "Whoop, Whoop", który moim zdaniem jest naprawdę dobry (pozostał bez odpowiedzi ze strony Cube'a).
Poza tym Kam założył wraz z MC Eith'em i Goldie Loc'em West Coast'ową grupę "The Warzone".

Natomiast odradzam płyt "Kamnesia" i "Fruit Pruno" bo są poprostu słabe.
Teledysk do kawalka Pull Ya Hoe Card.

(04-07-2009 14:01:41)Marcin napisał(a): [ -> ]Dopiero teraz zauważyłem, że temat jest w złym dziale. Kam robił zdecydowanie g-funk.

A już co do Kama to bardzo lubię jego albumy i chociaż uwielbiam jego drugi album Made In America, to na pierwszym też jest kilka kawałków do których wracam. Najlepsze tracki Kama według mnie to:
Keep Tha Peace - bit, nawijka, refren (mistrzowsko pasują te cuty) i pozytywne przesłanie
Represent - mistrzowski bit, nawijka Dedope'a z Watts Gangstas (ten bit idealnie dla niego pasuje) i piszczała
Nut'n Nice - znowu świetny cut Snoopa w refrenie, bujający funkowy bit
Down Fa Mine - chyba wiadomo dlaczego - idealny bit, gościnnie MC Ren i Dresta, talkbox w refrenie
Way'a Life - od pierwszej sekundy słychać, że to bit Battlecata i do tego ten konkretny refren
That's My Nigga - mocno funkowy bit i spoko piszczała
Pull Ya Hoe Card - wyluzowany podkład!
Trust Nobody - bit, refren, tekst
I tym sposobem wypisałem prawie całe Made In America hahaha.

Hehe, wymeiniłeś tyle kawałków a ominąłeś imo najlepszy - In Traffic. Ja właśnie nim jaram się najbardizej, choć cała płytka jest zajebista.

Co do samego Kam'a to lubię go, nawet bardzo. Zarówno "Neva Again" jak i "Made in America" to zajebiste płytki, jednak jeśli miałbym wybierać, to wolę tą drugą. ;D
Nie wypisałem tego tracka, bo denerwuje mnie w nim bit. Jest za bardzo pokręcony.
Stron: 1 2 3 4 5 6
Przekierowanie