G-funk.eu forum

Pełna wersja: Najlepsi tekściarze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Tak,tak kto wg was pisze najlepsze teksty.
Moja lista to:
1.Guru
2.IceCube
3.PitchBlack
4.Rakim
5.Royce Da 5'9

Kolejność przypadkowa i mam nadzieję że o nikim nie zapomniałem.
aha wiedziałem że o kimś zapomnę,więc dodaję jeszcze Black Rob-a
Poprawiłem literówkę w tytule.

Jeżeli chodzi o storytelling to zdecydowanie R.A. The Rugged Man (chociażby na Uncommon Valor) i Immortal Technique (np. Dance With the Devil).

Ice Cube pokazał się lirycznie z bardzo dobrej strony na Raw Footage, Laugh Now, Cry Later nie powalało. Oprócz tego wiadomo - świetny storytelling na It Was a Good Day.

U Krayziego Bone'a również można znaleźć wiele świetnych tekstów, chociażby na Let's Live (przesłanie), Don't Know Why, Hard Time Hustlin' (ciekawe storytellingi) czy na przykład z ostatniego Fixtape'u 2 All In Time.

Big L - bragga w najlepszej postaci + charakterystyczne podwójne rymy. Doskonałym przykładem Put It On.

MC Eiht potrafi zarapować dobrą historię, np. Streiht Up Menace.

Nas - głównie za teksty na debiucie - Life's a Bitch czy One Love, ale także za bardziej eksperymentalne teksty jak np. I Gave You Power czy I Can.

Kurupt - jak się postara to potrafi dowalić naprawdę potężne zwrotki, np. na C-walk czy Lyrical Gangbang.

Notorious B.I.G. - świetne bragga i historie, oryginalne teksty - np. Ten Crack Commandments czy Suicidal Thoughts.

Scarface - politycznie zaangażowane teksty typu "Hand of the Dead Body" czy "I'm Black", a także bardziej skłaniające do refleksji kawałki typu "I Seen a Man Die".
1.Big L - świetne punche,świetne teksty a w dodatku nie potrzebował kartki aby napisać naprawdę świetny tekst.
2.Notorious Big - to samo co powyżej
3.Ice Cube - świetne treści polityczne,często agresywne teksty szczególnie na trzech pierwszych płytach.Liryka na Raw Footage jest chyba jego najdojrzalszą
4.PARIS - głównie polityczne teksty,świetny tekst w kawałku "Bush Killa"
5.X Raided - świetna,brutalna liryka a zwłaszcza na pierwszej płycie,co w pewnym stopniu doprowadziło do jego pobytu w więzieniu
6.Brotha Lynch Hung - to samo co powyżej.Mocna,brutalna liryka bardzo przypadła mi do gustu
7.Seagram - bardzo dobry liryk,kto słyszał wie
8.Mc Eiht - bardzo dobre gangsterskie teksty,potrafi ułożyć świetną historię
9.2pac - jego teksty bardzo dobrze do mnie trafiają,zarówno te na "2pacalypse now" jak i na "Killuminati" i "Me Against The World"
10.KRS - One - Dla mnie czołówka jeśli chodzi o lirykę z East Coast
Proponowałbym jakoś bardziej się rozpisać, bo takie wypisywanie niewiele wnosi do dyskusji.
No masz,uzasadniłem to trochę.
W mojej liście nie znalazł się Big L ponieważ za całej mojej kariery słuchania rap-u zawsze jakoś mi umknął dopiero ostatnio się nim zainteresowałem i nie mam jeszcze dokładnego rozeznania, ale pierwsze wrażenie jak najbardziej powala.
No koleś na swojej pierwszej płycie nie ma praktycznie słabego kawałka.
1.Canibus
2.Rakim
3.Krs-One
4.Guru
5.Ice Cube
Kam i Paris ponieważ w tekście poruszają różne sprawy polityczne czy po prostu życiowe,MC Eiht i Spice 1 wiadomo gangsterka itp.
Z tekstami ogolnie lepiej jest na Wschodzie (Rakim, KRS, Biggie, Big L, Guru) na zachodzie pod tym wzgledem panuje Ice Cube i 2pac
Stron: 1 2 3
Przekierowanie