G-funk.eu forum

Pełna wersja: pomoc w wyborze szkoły
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6
Siemacie. Proszę Was o pomoc w wyborze nowej szkoły.
Jestem obecnie w trzeciej klasie gimnazjum i mam całkowicie zmienioną podstawę programową, nowy egzamin gimnazjalny.
No i oczywiście nasze szanowne ministerstwo szkoły ponadgimnazjalne też musiało zmienić.
Jeżeli chodzi o licea, to niewiele się zmieniło. Tylko nie ma już profilowanych.
Pierwszą klasę szkoły ponadgimnazjalnej będziemy mieć na tym samym poziomie (liceum, technikum i zawodówka). W przypadku technikum, czy zawodówki będą musieli zdawać kilka egzaminów zawodowych w ciągu wszystkich lat nauki, a nie tak jak dotychczas.

Do tej pory chciałam iść do liceum europejskiego, ale od przyszłego roku już go nie będzie. Będą tylko licea ogólnokształcące, a w drugiej klasie wybieramy rozszerzenia. Trochę namieszali nam tym w głowach, nie wiem gdzie pójść i co wybrać. Wybrałabym humanistykę, ale nie przepadam za historią. Dobrze idzie mi z geografii i myślę, aby robić coś w tym kierunku.
Zauważyłam, że na forum jest większość osób, które już są dalej niż w gimnazjum, więc macie więcej doświadczenie. Możecie coś doradzić? Jaką szkołe wybrać, jakie przedmioty na rozszerzenie, na jakie pójść studia i gdzie po niech szukać pracy... ?

Z góry wielkie dzięki! : )
jak dobrze, że jestem z '95. młodsze roczniki mają coraz gorzej widzę. Tongue
ja tez nie wiedziałem, gdzie mam iść, wolałem techinkum, bo po skończeniu od razu miałbym zawód, wiedziałem, że po liceum gówno będę mieć po jego skończeniu, ale z moim zdolnościami matematycznymi doszedłem do wniosku, że liceum będzie dla mnie bardziej odpowiednie. no i jeszcze do technikum musiałbym dojeżdżać, a tak szkołę mam na miejscu.
Wyboru nie żałuję (jak na razie Tongue)

I nie idź w tym kierunku, gdzie czegoś nie lubisz lub Ci to nie pasuje, bo następne lata będą Ci tylko drażnić. taka moja rada.
Ja skończyłem Technikum i powiem wam że żałuję, egzamin zawodowy jest strasznie ciężki (75% żeby zdać) a do tego jest masa przedmiotów dodatkowych (przez 4 lata miałem ich około 15) Skończyłem technikum ekonomiczne a studiuję Dziennikarstwo bo doszedłem do wniosku że cyferki i komputerki mnie nie interesują Smile Paciorova skoro jesteś dobra z geografii to idź do liceum z rozszerzeniem europejskim (jeżeli jest takie) a później na turystykę Smile co o tym myślisz?
a rozważę to Smile
zapomniałam jeszcze dopisać, ze interesuje mnie prawo i chciałabym być prawnikiem, ale dobrze wiecie JAKIMI SPOSOBAMI można się tam dostać...
też jestem w tym samym zjebanym roczniku zamierzam iść do technikum tylko nie wiem jeszcze jakiego. Zjebali nam te testy -.- podobno jeszcze w liceum możemy sb wybrać przedmioty których nie chcemy się uczyć oczywiście matmę i polskiego nie można a jak odeślesz biologięzamienia ci się ona chyba w jakąś ogólną przyrodę kumpel mi o tym mówił nie wiem czy tak jest na 100%
ooo.. My wczoraj gadaliśmy z nauczycielami, to też było coś o tej przyrodzie, tylko dokładnie nie pamiętam. Kurde, gdybym urodziła sie 18 dni wcześniej... xD
Yeaah... 95 rules Big Grin Ja wybrałem LO i jestem z tego zadowolony ;D
Obym ja takiego pieprzenia nie miał w przyszłości ;/
(11-11-2011 12:42:00)macek180 napisał(a): [ -> ]wolałem techinkum, bo po skończeniu od razu miałbym zawód

Oj żebyś się nie zdziwił Tongue
Ja planowałem iść do matematyczno-geograficznego(ekonomicznego) ale jak przeczytałem że to się zmienia to myślę ... niezłe gówno.;/
Stron: 1 2 3 4 5 6
Przekierowanie