G-funk.eu forum

Pełna wersja: Azjatyckie kino
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Wiem, że na forum jest co najmniej parę osób, które jarają się japońskimi, koreańskimi czy innymi azjatyckimi filmami. Zamiast się wymieniać ciągle rekomendacjami na shoutboxie pomyślałem, że wygodniej będzie poświęcić temu cały temat. Jak ktoś obejrzał jakiś fajny azjatycki film - dawać tutaj!

Ja nie widziałem wiele (jestem w tym świeży), więc na start polecę tylko parę.

1. 13 Assassins (Jûsan-nin no shikaku) z 2010
[Obrazek: photo_09.jpg]

A group of assassins come together for a suicide mission to kill an evil lord.

Konkretna fabuła, świetna akcja i sceny walki, wciąga!

2. Zatôichi z 2003
[Obrazek: cs23bondfc7zfd7b.jpg]

The blind masseur/swordsman comes to a town in control of warring gangs, and while bunking with a farming family, he meets two women with their own agenda.

Fajna wielowątkowość, niezła akcja, dobra beka (film momentami nie jest w pełni poważny).

3. Brother z 2000
[Obrazek: c8e10l81u3aign5y4xi1.jpg]

A Japanese Yakuza gangster is exiled to the United States. Takeshi settles in Los Angeles where his younger, half brother lives and finds that although the turf is new, the rules are still the same as they try to take over the local drug trade.

Dobry, choć smutny film o yakuzie.
Polecam:

Jednoręki szermierz - nie wiem czy japoński ale azjatycki...
Blood Of Throne (Tron we Krwi) - reż Kurosawa (japoński klasyk)
Fist Of The White Lotus - Film chyba z lat 50-tych. Rewelacyjne kino Kung-Fu.
Old boy jak ktos jeszcze nie widział kozak
Podbijam Old Boy to mocno "uderzający" film, krótko po tym jak go oglądnąłem długo myślałem nad nim. I to film, którzy powinni znać wszyscy, nie tylko fani koreańskich czy tam azjatyckich produkcji, którymi jakoś specjalnie się nie jaram, ale może w przyszłości złapię zajawkę.
Może ktoś przybliżyć fabułę tego filmu ?
An average man is kidnapped and imprisoned in a shabby cell for 15 years without explanation. He then is released, equipped with money, a cellphone and expensive clothes. As he strives to explain his imprisonment and get his revenge, Oh Dae-Su soon finds out that his kidnapper has a greater plan for him and is set onto a path of pain and suffering in an attempt to uncover the motive of his mysterious tormentor.

Dzięki za przypomnienie o tym Old Boyu. Dank mi parę razy o tym pisał, ale zapomniałem sprawdzić. Skoro tak polecacie to obczaję.
Dzięki za opis Marcin. też postaram się ogarnąć ten film w tym tygodniu.
Taka ciekawostka kilka dni temu przeczytałem ze Spike Lee ma sie wziasc za Old Boya i zrobic amerykanska wersje wiec moze byc ciekawie oby tylko nie zjebali bo koreanska miazdzy
szczerze mówiąc, to ilekroć oglądam jakiś amerykański remake jakiegoś azjatyckiego filmu, tylekroć wolę pierwotną wersję.
Dobrym filmem jest 7 Samurajów z bodajże z 1954 r Wink
Stron: 1 2 3
Przekierowanie