Luniz to grupa pochodzaca z Oakland w ktorej sklad wchodza Yukmouth i Numskull zadebiutowali w roku 1995 kiedy pojawil sie singiel "I Got 5 on It" ktory okazal sie wielkim sukcesem. Pracowali z takimi raperami jak Dru Down, Shock G, Richie Rich, E-40, czy Spice 1
Dyskografia
Operation Stackola (1995) [Platinum]
Lunitik Muzik (1997)
B-Sides & Bootlegs (EP) (1997)
Silver & Black (2002)
Wg mnie one-hit wonder, gdyby nie "I Got 5 On It" nie byłoby platyny ani nawet złota. Oprócz tego singla może parę dobrych kawałków jeszcze nagrali, ale dla mnie przeciętny skład.
"Operation Stackola" swego czasu to byl wypierdalacz. jeszcze dzis fajnie wrocic do tej produkcji.
wielki szacun za ta plyte!
ja niestety mam podobne zdanie do Marcina, ostatnio widzialem 'I got 5 on it' chyba na VIVIE podczas programu 'artysci jednego przeboju'. Jakos nie podobaja mi sie ich plyty.
Pierwsza
płyta bardzo dobra, druga trzymająca poziom. Można ich czasami zapuścić w głośnikach.
jakos nigdy nimi sie nie interesowalem za bardzo ale kawalek I Got 5 On It gra do dzis... BANGER !!!
Ja ich lubie ale szkoda ze nie ponagrywali wiecej, od 2002-nic. troche marny wynik ;p
(03-01-2010 00:25:31)Jakub napisał(a): [ -> ]Ja ich lubie ale szkoda ze nie ponagrywali wiecej, od 2002-nic. troche marny wynik ;p
W 2002 roku wydali swoj trzeci solowy album "Silver & Black" i kompilacje "We Are The Luniz" w 2005 roku.
Na nowe produkcje spod znaku Luniz raczej nie ma co liczyc - wiadomo ze relacje na linii Yuk-Num popsuly sie na przestrzeni ostatnich lat. Obydwaj obrazali sie nawzajem w wywiadach oraz nagrali na siebie par dissow m.in. "I Don't Miss My Dogs" Yuk'a czy "Are You 4 Real" Num'a.
Poza tym Numskull siedzi aktualnie w wiezieniu gdzie czeka go proces o gwalt. Grozi mu od 25 lat do dozywocia..
Cytat:Poza tym Numskull siedzi aktualnie w wiezieniu gdzie czeka go proces o gwalt. Grozi mu od 25 lat do dozywocia..
Gdyby
Numskull był księdzem to by go tylko do innej parafii przenieśli (przynajmniej w naszym kochanym kraju)
Fakt, najpopularniejszym kawałkiem
Luniz był i jest
"I Got 5 On It", ale posiadają na koncie bardzo dobre tracki jak m.in.
"Closer Than Close",
"Playa Hata",
"Plead Guilty" czy
"Oakland Raiders".
O ich pierwszym albumie
"Operation Stackola" mam dosyć przeciętne mniemanie, tylko 4 kawałki mi się spodobały.
Moim zdaniem 1 płytka jest dobra i chciałbym mieć ją na półce. Reszty nie słuchałem, lecz jak nadrobię to coś więcej napiszę.