Compton's Most Wanted – grupa gangsta rap powstała we wczesnych latach 90. XX wieku. Członkami grupy są MC Eiht, DJ Slip i DJ Mike T. Compton's Most Wanted sukcesy odnosiło we wczesnych latach 90. Ich największym hitem jest singel Hood Took Me Under który jest samplem utworu Isaaca Hayesa Walk On By. Znalazł się on na ścieżce dźwiękowej do GTA San Andreas i pochodzi z płyty Music To Drive-by. Compton's Most Wanted często jest porównywane do legendarnego N.W.A. ponieważ jest jednym z pierwszych gangsta rapowych grup z west coastu, wywodzi się z tych samych czasów ich pierwszy album został wydany rok przed ostatnim N.W.A. W 2006 roku wydali oni album Music To Gang Bang którego nazwa nawiązuje do Music To Drive-by.
Dyskografia:
It's a Compton Thang
Straight Checkn'em
Music To Drive-by
Represent
Music To Gang Bang
Są moją ulubioną grupą, trzy świetne płyty. Ich sukces to głównie zasługa MC Eihta. Wg. mnie są lepsi od NWA.
Po N.W.A moja ulubiona grupa, jak Chill poszedł siedzieć to praktycznie sam Eiht i Slip. Pierwsza i trzecia płyta najlepsze, Music To Gang Bang tez niezłe z niesamowitym udziałem Mr Criminala, a Straight Checkn'em również znakomite z takimi kawałkami jak "Def Wish" czy "Growin Up In THe Hood". Jedynie Represent troszkę odstaje, ale i tak b. dobry powrót po 8 latach. Bardzo niedoceniani, jak ma się na myśli gangsta rap to głównie N.W.A, Snoop Dogg, a zapomina się o nich

Polecam wszystkim.
Przeniosłem do G Funk .A co na temat grupy - jaram się ."Music To Driveby" dla mnie ich najlepszych album , ale do Top 3 załapie się jeszcze "Straight Check'em" i "It's a Compton Thang" . Pozdrawiam
Grupa legenda, choć większą część sukcesu zawdzięczają Eithowi w moim odczuciu

Mój ulubiony ich album to Music to drive-by. A takie kawałki jak hood took me under czy This's compton dla mnie są nieśmiertelne

No i szkoda, że kolejny wspaniały zespół został zniszczony przez beefy :|
Moja trzecia ulubiona grupa w rapie. Ulubiona płyta to Music To DriveBy.
Cóż moim skromnym zdaniem ten kto nie zna "Music To Driveby" i w ogóle CMW gówno wie o rapie . Pozdrawiam
W moim skromnym rankingu są o miejsce wyżej od N.W.A., a "Hood Took Me Under" rozpierdoliło mi banie.
CMW są troszeczkę niżej pod N.W.A kawałek Compton 4 life rozpierdala.
(21-03-2009 10:20:28)Komandos napisał(a): [ -> ]W moim skromnym rankingu są o miejsce wyżej od N.W.A., a "Hood Took Me Under" rozpierdoliło mi banie.
Ta piosenka ma wyjebany bit i w ogóle klimat. Mistrzostwo.