10-04-2011, 19:57:49
Stron: 1 2
18-05-2011, 00:43:37
(10-04-2011 19:57:49)MICsztain napisał(a): [ -> ]Polecacie jakieś konkretne vst do gitar, leadów, fletów i pianin? Najlepiej jakieś sprawdzone
Gitary nagrywa się samemu - to nie jest instrument, który da się zastąpić jakimś tam vsti. W Reasonie są 'jeszcze' znośne brzmienia gitarowe, ale mnie średnio np zadowalają.
Możesz skorzystać z wersji dla ciot, nie producentów i ściągnąć sobie jakieś gotowe zestawy typu zero-g (też na reasona chyba) itp, ale taka produkcja nie różni się niczym od e-jay'a, czy jakiegoś innego syfu z gotowymi pętlami, które podkładasz.
Co do fletów, leadów itp patrz wyżej - dużo wtyczek zostało podanych we wcześniejszych postach!
Odnośnie klawiszy - jazz baby, blue piano, dsk keys, ale to wszystko średnie - jak z resztą całe vsti.
21-05-2011, 03:46:47
(18-05-2011 00:43:37)matek napisał(a): [ -> ](10-04-2011 19:57:49)MICsztain napisał(a): [ -> ]Polecacie jakieś konkretne vst do gitar, leadów, fletów i pianin? Najlepiej jakieś sprawdzone
Gitary nagrywa się samemu - to nie jest instrument, który da się zastąpić jakimś tam vsti. W Reasonie są 'jeszcze' znośne brzmienia gitarowe, ale mnie średnio np zadowalają.
Możesz skorzystać z wersji dla ciot, nie producentów i ściągnąć sobie jakieś gotowe zestawy typu zero-g (też na reasona chyba) itp, ale taka produkcja nie różni się niczym od e-jay'a, czy jakiegoś innego syfu z gotowymi pętlami, które podkładasz.
Racja że gitary nie da się zastąpić żadnym vst ale przesadzasz. Dla kogoś kto zaczyna albo po prostu ogarnia temat ale nie ma możliwości lub nie potrafi grać na gitarze, to sampel(zagrany przez kogoś i np. wpuszczony solo do neta czy wycięty z jakiegoś utworu) jest dobrym elementem nauki. Porównywanie do ejaya to kiepski pomysł. Trzeba umieć wkomponować sampel w całość zagranego beatu (czy raczej na odwrót...). Ja czasem lubię wziąć sobie jakiś ciekawy sampelek gitarki i dogrywać partie innych instrumentów. Oczywiscie nigdy nie zostawiam go na sucho, zawsze trzeba coś zmienić, nałożyć efekt, przepuścić przez filter, procesor dźwięku itp itd. I jest to przecież jeden z wielu elementów składających się na bit. W ejayu masz wszystko podane na tacy a jest to raczej śmieszna zabawka nie mająca nic wspólnego z produkowaniem czy komponowaniem muzyki.
Ja z kolei szukam jakiś dobrych vst, dx do podniesienia ogólnej jakości beatu. Equalizery, limitery, compresory czyli wszystko do dopełnienia właściwego mixu/masteru. No i może jakieś informacje, poradniki jak zrobić dobry mix i master i coś co pozwoliłoby lepiej zgłębić equalizer, compresor itp.
co do darmowych vst to http://www.vst4you.com/analog%20synth.html
trochę różnych analogowych syntezatorów, także dobre do różnych piszczałek.
Pozdro
21-05-2011, 09:57:23
(06-01-2011 16:42:31)Tobi napisał(a): [ -> ]Cytat:A co do FL - tu znajdziesz na pewno kilka ciekawych piszczał - dużo kiczu, ale jak pogrzebiesz... Wink
http://www.vst4free.com/
Dzięki za tę stronkę, na pewno coś pościągam
Biorę to!

Stron: 1 2