07-12-2010, 22:23:45
08-12-2010, 19:16:13
Ściągnij sobie jakieś dobre drumkitsy, używaj Fruity Reverba na mikserze, poszukaj sobie darmowych VST z bassami, synthami, padsami itd. u wujka google, ewentualnie załatw sobie jakieś większe wtyczki
od Steinberga czy innych większych producentów (Predator, Trilogy, Sample Tank, Virtual Bassist, Hypersonic). Na początku z FLowskich wtyczek dobry do bassu jest BooBass, piszczały - Sytrus Shape'y. Jeżeli chcesz sobie imitować MPCka w FLu to jest fajna wbudowana wtyczka FPC (Channels - Add One - FPC). Wystarczy wrzucić tam drumsy, sample i czego tam zapragniesz, kliknąć opcję 'Map notes...' i podporządkować do padsów klawisze klawiatury. Tempo sampli można sobie wyznaczać Edisonem - klikasz na sampel na patternie, kiedy otworzy Ci się okno channel settnigs kliknij CTRL + E, puść tam sampel, potem kliknij prawym przyciskiem myszy na okienko z tempem, zaznacz opcję 'Tap...' i uderzeniami przycisku na klawiaturze możesz wyznaczyć tempo danego sampla. Takie podstawowe rzeczy, powinno Ci na początek wystarczyć, reszta zależy od twojej wyobraźni i poczucia rytmu
. Najlepiej przeglądać wszystkie opcje samemu, bawić się i odkrywać.
od Steinberga czy innych większych producentów (Predator, Trilogy, Sample Tank, Virtual Bassist, Hypersonic). Na początku z FLowskich wtyczek dobry do bassu jest BooBass, piszczały - Sytrus Shape'y. Jeżeli chcesz sobie imitować MPCka w FLu to jest fajna wbudowana wtyczka FPC (Channels - Add One - FPC). Wystarczy wrzucić tam drumsy, sample i czego tam zapragniesz, kliknąć opcję 'Map notes...' i podporządkować do padsów klawisze klawiatury. Tempo sampli można sobie wyznaczać Edisonem - klikasz na sampel na patternie, kiedy otworzy Ci się okno channel settnigs kliknij CTRL + E, puść tam sampel, potem kliknij prawym przyciskiem myszy na okienko z tempem, zaznacz opcję 'Tap...' i uderzeniami przycisku na klawiaturze możesz wyznaczyć tempo danego sampla. Takie podstawowe rzeczy, powinno Ci na początek wystarczyć, reszta zależy od twojej wyobraźni i poczucia rytmu
. Najlepiej przeglądać wszystkie opcje samemu, bawić się i odkrywać.08-12-2010, 20:49:00
Dzięki wielkie, na pewno mi się przyda 
Apropo, jakie wtyczki będą najlepsze do G-Funku/Jazzu? Tj. piszczała, pianino, jakieś Jazzowe instrumenty.

Apropo, jakie wtyczki będą najlepsze do G-Funku/Jazzu? Tj. piszczała, pianino, jakieś Jazzowe instrumenty.
09-02-2012, 12:17:37
(02-11-2010 08:52:30)BePebeatbox napisał(a): [ -> ]jak najbardziej słuch ! ale ... najpierw trzeba opanować na kompie programy polecam na yt jest pełno filmików gdzie dobrzy producenci ( Ci którzy już tworzą dłużej) tłumaczą jak zaczynać, co robić na czym , nie spieszył bym się z zakupem sprzętu. Najpierw, komp-->karta graficzna---> program i jak Ci się nie znudzi to jedziesz ze sprzętem trzymam kciuki !
No ja się jednak pokłócę...

Klawiatura sterująca cholernie odmienia całą koncepcję robienia bitów, wykorzystanie padów też pomaga zdynamizować sekcję rytmiczną.
Sądziłem, że jestem dobrym producentem coś tam samplując na FL Studio, czasami dogrywając na klawiaturze od kompa poszczególne ścieżki. Ale od kiedy używam urządzeń zewnętrznych, to te wcześniejsze (wcale niezłe produkcje) są średnie przy tych granych.
Co do oprogramowania - FL można poznać czysto praktycznie, ale problemem tego softu jest VST/VSTi. Nie brzmi to zbyt naturalnie w większości przypadków. Nadaje się natomiast do produkcji stricte elektronicznej (minimogue jest bardzo ciekawą wtyczką, bawił się nią kiedyś m.in. Dre)
Jeśli natomiast myślisz o poważnym beatmakingu, polecam np. Reasona. Brzmienie jest b. klarowne i naturalne - ładujesz pianino yamahy i grasz na pianinie yamahy, nie na pieprzonym "fruity keys"...
Co do samej klawiatury - ja wykorzystuję Roland edirol a-800 pro i jestem zadowolony.
PS - jeśli grasz (dobrze) na klawiszach, nie bierz mniej niż 5 oktaw, bo będzie Cię to ograniczać. Natomiast jeśli odwrotnie - w ogóle nie grasz na klawiszach, to o ile jest sens kupienia klawiatury, nie musisz inwestować wiele, bo i tak będziesz z niej korzystał ledwie do samplingu i rytmiki...
Pozdrawiam i życzę powodzenia!

11-02-2012, 14:51:59
Cytat:Dobra. Ja właśnie zacząłem "coś" robić w FLS i nie za bardzo ogarniam. Wszelkie rady mile widziane Smile
Ja od jakiegoś czsu coś tam w FL'u robie. Powiem że fajna sprawa, oczywiście najwięcej zależy od wyczucia i doskonalenia tego co się robi, słuch również ma duże znaczenie. Moje bity może i nie są jakieś hiper profesjonalne, ale tworzenie ich daje super satysfakcję.
acha nie używam żadnych instrumentów zenętrznych (klawiatury, pady itp.) tylko myszka i klawiatura od kompa...
chociaż zdaję sobie sprawę, że taka klawiatura sterująca sporo by ułatwiła i spowodowała by pewną "naturalność"Tu są link do moich betaów
http://www.hulkshare.com/m48ksq79zwgx
te pod spodem, to również moje

29-02-2012, 18:53:37
Aaa, tak, bo zapomniałbym - jeśli chcesz sprawdzić, jakie mniej/więcej brzmienia ma Reason - to tu masz jeden z moich beatów, wyprodukowany na wersji 3.0 
http://www.youtube.com/watch?v=w8jttO13cL8

http://www.youtube.com/watch?v=w8jttO13cL8
18-03-2012, 22:40:52
Nie wiem gdzie się wczepić więc walne to pytanie tu gdzie najwięcej producentów. Więc chodzi o to że ja rozpoczynam przygodę z FL, ale kumpel już trochę tam działa. Ostatnio podczas rozmowy mówił mi że potrzebował by więcej dźwięków do swoje FL. Tylko skąd takie Kity wziąć bo większość jest płatnych. Nie znacie może jakichś stronek gdzie można pobrać dźwięki do FL'a??
19-03-2012, 14:25:10
Niuerson - Napisz do mnie na gg, mam pełno perkusji od Premier'a. Począwszy na Snare'ach kończąc na dodatkach.
21-03-2012, 00:08:28
(18-03-2012 22:40:52)Niuerson napisał(a): [ -> ]Nie wiem gdzie się wczepić więc walne to pytanie tu gdzie najwięcej producentów. Więc chodzi o to że ja rozpoczynam przygodę z FL, ale kumpel już trochę tam działa. Ostatnio podczas rozmowy mówił mi że potrzebował by więcej dźwięków do swoje FL. Tylko skąd takie Kity wziąć bo większość jest płatnych. Nie znacie może jakichś stronek gdzie można pobrać dźwięki do FL'a??
Tu masz stronkę, którą polecam, jeśli ktoś pyta.
Jeśli dobrze poszukasz, znajdziesz coś ciekawego.
http://www.vst4free.com/
FL studio sam w sobie ma instrumenty wirtualne, które są modyfikowalne w dużej części przypadków, więc może sam pobawić się brzmieniem.
Co do sampli, pozostaje wziąć winyle i sobie pozgrywać
Ewentualnie wersja dla leniwych - poszukać w necie - torrenty, chomikuj, fora dla producentów...
Kto szuka, ten znajdzie.
21-03-2012, 00:19:20
Spoko już znalazłem teraz będę się uczył obsługi i coś robił co będzie miało ręce i nogi. Czyli się widzimy w tym temacie za rok jak mniej więcej ogarnę połowę.