Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DJ AK
21-03-2011, 16:36:20
DJ AK
Jakiś czas temu odkryłem tego znakomitego producenta i ogromnie się ucieszyłem. Ale to nie jedyne uczucie, które wywołuje DJ Ak. Zdziwienie, to uczucie jeszcze mocniejsze, bo mamy do czynienia z producentem z... Francji. Posługujący się świetnie talkboxem, czujący duch west coastu, jeden z niewielu, którzy w ostatnich czasach robią naprawdę dobry g-funk. Pozwolę sobie przytoczyć na rozkręcenie tematu moje trzy małe recenzje z innego forum:

DJ Ak - Sound Of Tha Tube (2008)

[Obrazek: djak69.jpg]

01. Sound Of Tha Tube
02. Playaz Play (Ft. Alifornia)
03. Gangsta Lean (Ft. Knoc-Turn'al)
04. I Need A Girl (Ft. Kaldon)
05. California Dreamin (Ft. Spice 1)
06. She's Drivin Me Crazy
07. Keep It Gangsta (Ft. Goldie Loc & Pass Pass)
08. Tu Me Vuelves Loco (Ft. SurSilvaz, Playaman & Rodd)
09. Do You Wanna Roll
10. That's What I Luv (Ft. Daz Dillinger & Pass Pass)
11. Gimme Sum
12. Hater (Ft. Kali)
13. Pop It
14. She Blows My Mind (Ft. Latoiya Williams)
15. Midnight Creepin (Ft. Royal T, Lil Bandit,Mr. Shadow)
16. What Would It Be (Ft. Terry Troutman)

Cytat:Trzeci już w ostatnim czasie temat o tym znakomitym francuskim producencie. Ponownie rzecz jasna mamy do czynienia z produkcją stricte g-funkową, okraszoną sowicie w talkboxowe wariacje i podśpiewywania w wykonaniu głównego bohatera tego spektaklu. Przedstawiałem ostatnio pewne wydawnictwo, które zawierało w większości remixy, otóż znajdowały się tam po części remixy utworów z tegoż właśnie albumu. Cóż można rzec - to kolejna porcja świetnej muzyki z udziałem doprawdy wybornych artystów (Knoc-Turn'al, Spice 1, Goldie Loc, Daz Dillinger). Co ciekawe, na krążku pojawia się nawet Terry "Zapp" Troutman, członek legendarnego zespołu Zapp, w utworze poświęconym, a jakże, zmarłemu już Rogerowi Troutmanowi, wielkiemu mistrzowi instrumentu, o który oparł swoje muzyczne życie DJ Ak, a także samemu zespołowi Zapp.
Warto zapoznać się z takimi utworami, jak choćby dudniące "Sound of tha tube" (tu chyba DJ Ak śpiewając inspirował się końcówką "Mockinbird" w wykonaniu Eminema), znakomite w oryginale i remiksie "Gangsta lean" ze świetną zwrotką Knoc-Turn'ala, oczywiście doskonałe również w obu wersjach "California dreamin", "That's what I luv" z legendą DPG Tym Czarnuchem Dazem, doskonałe "Hater" i fantastyczne "Midnight creepin" (remix nie jest już tak dobry). Oczywiście znajdzie się też coś dla tych, którzy lubią się bawić - tak, są tu też bardzo żywe utwory nadające się wręcz do tańca, np. "I need a girl", "She's drivin me crazy", "Pop it". A jak chcesz tańczyć kubańskie tańce, to se wpierdol "Tu me vuelves loco" z domieszką hawańskiego brzmienia. Ewentualnie wpierdol pięść.

G-funk żyje i ma się znakomicie!

DJ Ak - Killaz From Tha West (2008)

[Obrazek: 21abwyd.jpg]

01. Big Prodeje & Big Syke - Killaz From Tha West
02. Kokane & Pass Pass - Keep It O.G
03. Mr. Criminal & DJ AK - Twist Your Fingers
04. Pass Pass & Califa Thugs - You Can't Touch
05. Big Prodeje & DJ AK - Get Doe
06. DJ AK & Kaldon - I do It Right
07. Pass Pass & Mr. Shadow - Tha Dream Team
08. DJ AK & Sursilvaz & Playaman - We Havin a Party
09. Kali - 666
10. Pass Pass & Knoc-Turn'al & One2 & Arin - Gangsta Funk
11. Pass Pass & Bad Azz - Let's Bounce
12. Pass Pass, SurSilvaz, Playaman & Rodd - Comenzamos a Sonar
13. Lil Bandit & Big Capone - West Coast Chronic
14. Pass Pass - Let's Ride

Cytat:Wczoraj było o "E-sides & unreleased", dzisiaj więc pora na chyba pierwszy krążek DJ Ak, przynajmniej tak wskazują moje źródła.

W znakomitej części wielcy raperzy i producenci wybijają się do światowej czołówki i przechodzą do klasyki za pomocą niezwykle mocnych debiutów, dzieł wcześniej niespotykanych bądź po prostu cholernie solidnych krążków. Czy taki jest debiut DJ Ak? Każdy może odpowiedzieć sobie na to pytanie sam, nie ulega jednak wątpliwości, że producent ten wykorzystał okazję w stu procentach (tzn. wycisnął ile się dało, a to, że wieść się o nim nie poniosła na świecie, to już inna sprawa). Kiedy polscy producenci próbują nagrać coś, co będzie choćby namiastką słonecznego g-funku, DJ Ak po prostu to robi. Nie mówiąc już o raperach ze słonecznej Kali-Kila-Forni - on ich po prostu ma na swoich albumach. Big Prodeje z South Central Cartel? Big Syke, znany m.in. z kolaboracji z 2Paciem? Legendarny świr Kokane? Mający samą śmietankę westcoastowych zawodników na swoim niestety niewydanym oficjalnie debiucie Knoc-Turn'al? A może Bad Azz, mający za sobą współpracę chyba już z każdym liczącym się graczem na zachodzie? Jeżeli kiedykolwiek doczekam w Polsce producenta, który będzie miał takich gości na albumie, osobiście mu pogratuluję tego sukcesu. Póki co jednak pozostaje nam jarać się tymi artystami na bitach DJ'a Ak. I tu nie ma lipy, że jakiś nu g-funk, że jakieś eksperymenty z dupy. Wszystko opiera się o sprawdzony schemat brzmień, ale trudno powiedzieć, żeby to trącało wtórnością, ma w sobie jednak jakąś iskrę oryginalności, może przez ten autorski talk box. Smaczku dodaje fakt, że pojawiają się tu także rodzimi (tzn. rodzimi dla autora płyty) wykonawcy, którzy rapują po francusku i wbrew pozorom tego rodzaju mariaż (francuski rap i g-funk) sprawdza się całkiem nieźle. I nawet dość komiczny momentami wydźwięk ich rapu ("bujamy się z czarnuchami", "jeździmi lo-lo", "west cost til I die") nie psuje finalnego efektu.

PS. Podśpiewywane "I do it right" to po prostu czysta finezja.

DJ AK - E-Sides & Unreleased (2009)

[Obrazek: acx66e.jpg]

1. Dj AK, Goldie Loc - Keep It Gangsta (Remix)
2. Dj AK, Knoc Turn'al - Gangsta Lean (Remix)
3. Dj AK, Spice 1 - California Dreamin (Remix)
4. Mr Criminal, Dj AK - Twist Ya Fingers (Remix)
5. Dj AK, Latoiya Wiliams - She Blows My Mind (Remix)
6. Califa Thugs - You Can't Touch (Remix)
7. Big Prodeje, Big Syke - Killaz from Tha West (Remix)
8. Dj AK, West Coast Affiliated - Midnight Creepin (Remix)
9. South Central Cartel, Tiphasone - Gangsta Life
10. Dj AK - Dancin Robot
11. SurSilvaz y Playaman, Slip Capone - Let's Ride
12. Tiphasone - So Good

Cytat:Powinienem zacząć od "Killaz from tha west", ale nie mogłem się powstrzymać i musiałem podzielić się najlepszym albumem tego znakomitego artysty już dziś. Zacznijmy od tego kim jest DJ Ak. Ten artysta swój pierwszy album wydał bodaj w 2008 roku, więc to dość świeża twarz. Trzeba jednak mu oddać to, że jak nikt od wielu lat potrafi zrobić znakomite g-funkowe produkcje. Tak, mówię to z pełnym przekonaniem - w ostatnich latach nie słyszałem niczego, co dorównywałoby jego dziełom, to czysty g-funk, który mógłby śmiało stawać w szranku z klasykami gatunku. Nic w tym dziwnego, DJ Ak bowiem jest specjalistą w dziedzinie talk boxu, którego to używa w utworach niezwykle często i z doskonałym skutkiem. Śmiem twierdzić, że fach Quika nabyty z rąk Rogera Troutmana w porównaniu do tego, co potrafi DJ Ak, to ledwie raczkowanie w temacie.
A teraz najciekawsze - spodziewaliście się pewnie, że DJ Ak to rodowity Amerykanin zamieszkujący słoneczną Kalifornię. Prawda jest jednak taka, że DJ Ak to Francuz, zamieszkujący Lyon. W związku z tym w jego utworach często przewijają się francuscy raperzy, nie ma w tym jednak przesady, producent odnajduje każdorazowo znakomity balans zapraszając znamienitości westcoastowej sceny. Co bardziej ogarniętym zapewne wiele mówią nazwy Goldie Loc, Knoc-Turn'al, Spice 1, Mr. Criminal, Big Prodeje, South Central Cartel, Slip Capone.

Czym jest ten album? To zbiór znakomitych remiksów (utworów z dwóch innych albumów: "Sound of the tube" i "Killaz from tha west"), a także kilka luźnych tracków. Niektóre remiksy są słabsze od oryginałów ("Twist ya fingers", "Midnight creepin"), ale remiksy "Gangsta lean", "California dreamin" i "You can't touch" to czysty majstersztyk. Dla mnie jest to absolutnie największe odkrycie, jakiego dokonałem w ostatnim czasie, wielka niespodzianka i okropnie miłe zaskoczenie. Lato bowiem obliguje do tego, aby skłaniać się ku lżejszym brzmieniom, a DJ Ak doskonale wie, jak zadowolić słuchacza.

Do tego wszystkiego ostatnio DJ Ak wydał kolejny album, tym razem w pełni z legendą SCC, Big Prodeje.

Big Prodeje & DJ AK - What Side U On (2010)

[Obrazek: BIG%2BPRODEJE%2B%2526%2BDJ%2BAK%2B-%2BWh...0%2529.jpg]

01 Old School
02 Chucc Factor
03 Rollin'
04 I Need That Doe (ft. Leyina)
05 Nigga Fucc U
06 That's Gangsta Shit (ft. MC Eiht & Young Prod)
07 Make That Booty Shake (ft. Havikk)
08 Just Like That (ft. LV & Young Prod)
09 Tonight
10 Focused (ft. Young Prod)
11 She Likes It Ruff
12 Why Do I Get So High (ft. Young Prod)

Oczywiście to wydawnictwo również polecam, choć dłużej się na jego temat nie rozpiszę, bo mi w tej chwili czas na to nie pozwala. Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
21-03-2011, 17:12:22
RE: DJ AK
Dobry producent, utrzymuje G-Funk przy życiu za co go sobie bardzo cenię.

"I got what you want
I got what you need
I got nothing but gangsta funk
and big fat bag of weed"

YouTube Last FM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
21-03-2011, 17:13:36
Ach, kurczę. Gdyby ktoś mógł przenieść temat, założyłem w artystach solo, a przecież jest dział poświęcony dla producentów. Smile
22-03-2011, 00:57:50
DJ AK jest niezlym producentem ale beznadziejnym talk boxerem zero orginalnosci w tym co robi i wszytko brzmi dokladnie tak samo dlatego powiniem sie trzymac robienia bitow bo to akurat mu niezle wychodzi

moj sklep
CALIUNDERGROUNDKINGZ
http://thesocalbanga.blogspot.com/

[Obrazek: dsc00062zk.jpg]
22-03-2011, 01:54:51
Nie zgodzę się absolutnie z krytyką jego umiejętności odnoście korzystania z talkboxa. Moim zdaniem radzi sobie świetnie, swoją drogą nie bardzo rozumiem o jaką oryginalność Ci chodzi. Tego rodzaju urządzenie wymusza pewnego rodzaju określone brzmienie, więc trzeba sobie powiedzieć - pięciu raperów/producentów na krzyż mogło to zrobić oryginalnie, ale każde kolejne użycie to powielanie pewnego rodzaju schematu. Smile
22-03-2011, 09:59:21
Fingazz go zjada, skillami TB.

[Obrazek: n5o5c6.jpg]
22-03-2011, 14:32:38
Miałem pisać tutaj jakieś rozprawki a podsumuję, to , że jak widać dzisiejszy G-Funk ma się bardzo dobrze, miło zaskoczony jestem kolaboracją z Prodejem, zajawka na SCC wróciła. Niech fank dalej buja w słoneczne dni.
23-03-2011, 00:57:05
(22-03-2011 01:54:51)benek187 napisał(a):  Nie zgodzę się absolutnie z krytyką jego umiejętności odnoście korzystania z talkboxa. Moim zdaniem radzi sobie świetnie, swoją drogą nie bardzo rozumiem o jaką oryginalność Ci chodzi. Tego rodzaju urządzenie wymusza pewnego rodzaju określone brzmienie, więc trzeba sobie powiedzieć - pięciu raperów/producentów na krzyż mogło to zrobić oryginalnie, ale każde kolejne użycie to powielanie pewnego rodzaju schematu. Smile

porownaj sobie TB od Quik's albo BC ten gosc jest w powijakch i wszytko od niego brzmi niemal identycznie po jednym przesluchaniu plyty ma sie wrazenie jaby sie sluchalo tego samoego kawalka na okraglo

moj sklep
CALIUNDERGROUNDKINGZ
http://thesocalbanga.blogspot.com/

[Obrazek: dsc00062zk.jpg]
26-12-2011, 17:12:43
http://www.popkiller.pl/2011-12-26,dj_ak..._pre_order - można już zamawiać "Gangsta Zone Party".

[Obrazek: tumblr_lpxzneiLZJ1qks1qa.gif]
26-12-2011, 17:59:55
Bedzie miazga mam nadzieje ze na poziomie VS Productions!

[Obrazek: 19.jpg]

Chillout That's It! Cool
Odpowiedz 

Skocz do:

G-funk.eu forumWróć do góryWróć do forówWersja bez grafikiRSS