Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
B-Real
13-07-2010, 23:57:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2010 17:13:10 przez Bartłej.)
B-Real
Jest wątek o Cypress Hill, ale nie ma o samym B-Real'u Smile

B-Real
Louis Freese (ur. 2 czerwca 1970) - latynoski raper pochodzenia meksykańskiego i afro-kubańskiego. Jest liderem hip-hopowego zespołu Cypress Hill, który wydał swoją pierwszą płytę w roku 1991.
Przed karierą
Jego ojciec był Meksykaninem, a matka Afro-Kubanką. B-Real wraz z siostrą i matką wyprowadzili się z domu ojca i zamieszkali w South Gate, a później w dzielnicy South Central w Los Angeles.
Zanim rzucił szkołę średnią Lynwood High School, zaprzyjaźnił się z przyszłymi członkami zespołu Cypress Hill o pseudonimach EZ (Israel Lopez) i Shrek (Ralph Moreno, który ostatecznie zrezygnował ze współpracy i rozpoczął karierę solową). EZ, który był członkiem gangu znanego jako "Cypress Hill 99" (pododdział 89st Street Bloods), zaprosił B-Reala w jego szeregi. B-Real stał się handlarzem narkotyków. Pewnego dnia został postrzelony przez członka gangu Crips w płuco i to zdarzenie oraz rekonwalescencja sprawiły, że artysta zastanowił się nad swoim życiem, opuścił gang i zaczął legalnie pracować w Santa Fe Springs.
Cypress Hill
Po tym jak Julio G (z rozgłośni KDAY) przedstawił go Muggsowi, B-Real zainteresował się pomysłem Muggsa na album oparty na doświadczeniach z Cypress Ave z South Gate i tak powstał projekt Cypress Hill. Zespół podpisał kontrakt w 1991 z wytwórnią Ruffhouse/Columbia i w tym samym roku pojawił się jego pierwszy , bardzo wpływowy album. Do tej i kolejnych płyt B-Real czerpał pisał teksty czerpiąc ze swoich niebezpiecznych doświadczeń z przeszłości. Choć niektórzy uważają je za wywrotowe, te ostre treści przedstawiają się interesująco z socjologicznego punktu widzenia.
Znak rozpoznawczy Cypress Hill stanowi ekscentryczna kombinacja przesadnie piskliwego nosowego wokalu B-Reala i charakterystycznych beatów DJ Muggsa. Styl ten sprawił, że trio stało się pierwszym latynoskim zespołem rapowym, którego albumy osiągnęły status platyny i multi-platyny. Do dziś pozostają najlepiej sprzedającym się zespołem rapowym wszech czasów.
Poza Cypress Hill
Poza Cypress Hill, B-Real brał udział również w kilku innych projektach muzycznych. W 2002 współpracował z Mellow Man Ace'm i Son Doobiem w grupie Serial Rhyme Killas, z którą wydał jeden singel. Artyści nagrali również cały album o tytule "Deluxe Rapture", który jednak nigdy nie został wydany. Wcześniej B-Real był członkiem grupy The Psycho Realm. Razem z Busta Rhymes, Coolio, LL Cool J i Method Man'em nagrał utwór Hit 'Em High (The Monstar's Anthem) specjalnie na potrzeby filmu Kosmiczny mecz.
B-Real wydał solo trzy mixtape'y - Gunslinger, Gunslinger Vol. II oraz Gunslinger Vol. III. 24 lutego 2009 wydał swój pierwszy solowy album zatytułowany Smoke N Mirrors.
B-Real współpracował także z wieloma innymi artystami, takimi jak: KRS-One, Warren G, House of Pain, Snoop Dogg, LL Cool J, Fear Factory, Everlast, Kottonmouth Kings, Wu-Tang Clan, Dr. Dre, Eminem, D12, Ice Cube, Guru, Nas, Malverde, Biohazard i Kool G Rap.
Dyskografia
Mixtape'y
The Gunslinger Volume I (2005)
The Gunslinger Volume II: Fist Full of Dollars (2006)
The Gunslinger Volume III: For A Few Dollars More (2007)
Solo
Smoke N Mirrors (2009)

Co sądzicie o solowym albumie B-Real'a? Czy daje radę w porównaniu do projektów Cypress Hill? Czego spodziewacie się po nowym albumie?
Dla mnie jak na razie (tylko po 1 przesłuchaniu) "Smoke N Mirrors" jest takie sobie. Szkoda - po featuringach spodziewałem się więcej. Mimo to ogólnie nie jest tak źle, najlepszym trackiem jest "Fire" z Damianem Marleyem.

Patrz na dział jak zakładasz temat, to jest dział "ogólnie o rapie", B-Real powinien trafić do West Coastu. Przeniosłem.

Marcin

@up: Chciałem w West Coastcie, coś musiało mi się popierdzielić Tongue Sorry za dodatkową pracę

Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
14-07-2010, 08:26:11
RE: B-Real
Najlepsze produkcje to chyba te z Cypresami.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
19-07-2010, 12:44:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2010 12:51:10 przez Stormrix.)
Jakoś mi B-Real solo nie przypasował. Uwialbiam Cypress Hill, bardzo mi się podoba Vato ze Snoopem, czy rewelacyjne Hit'em high ze Space jam. Gunslingerów nie słyszałem, ale jego Smoke N Mirrors nie zrobił na mnie wrażenia pomimo ciekawych featuringów. Cóż, niech lepiej się trzyma swojego zespołu.

A co do tego nowego albumu, The Harvest July,to chyba jakiś fake, bo niby zapowiedziana premiera za tydzień, a w google nie ma nawet wzmianki o tym albumie Wink.

@up: Ten album nosi nazwę The Harvest, a nie The Harvest July, i to tylko jakaś kompilacja młodych MC's. Cóż, tak to jest z wikipedią Wink.
23-07-2010, 23:30:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2010 23:30:31 przez Bartłej.)
Przez przypadek nie skasowałem tego "July" Tongue. A z tym, że to kompilacja MCs to masz racje Smile Tak ogólnie to ci raperzy pochodzą z różnych części świata (np. z Brazylii, Pakistanu i Holandii).

10-08-2010, 13:22:38
"Vato" to bardzo dobry kawałek szczególnie beat,a "Hit Em High" z Space Jam to już w ogóle klasyk rapsu!

Sittin here thinkin when they put cali on
88 Cube & Dre i wasnt even born
so i just wanna keep cali on...

[Obrazek: california.jpg]
14-08-2010, 20:37:50
Chociaż Smoke N Mirrors jest dobry.

[Obrazek: 31205_25_12_09_5_31_05.jpeg]
20-08-2010, 10:14:19
wHATS yOUR nUMber KoMERCHA ale niezła Tongue

Sittin here thinkin when they put cali on
88 Cube & Dre i wasnt even born
so i just wanna keep cali on...

[Obrazek: california.jpg]
20-08-2010, 10:30:08
Whats your Number Jest z Till Death Do Us Part Tongue

20-08-2010, 13:37:41
(20-08-2010 10:14:19)Ice Cube napisał(a):  wHATS yOUR nUMber KoMERCHA ale niezła Tongue

co w tym numerze jest takiego "komercyjnego" ? Wydaje mi się że nawet nie znasz prawidłowej definicji tego słowa.

[Obrazek: blauk.png]
20-08-2010, 14:44:29
"Komercja to robienie czegoś pod publikę"<definicja z WOSuTongue> i moim zdaniem wymieniony wyżej track jest spoko.

Odpowiedz 

Skocz do:

G-funk.eu forumWróć do góryWróć do forówWersja bez grafikiRSS